ÅMLIBUNAD
Damebunad
fra Aust-Agder
Åmlibunaden er en drakt som bygger på funn fra bygdene i Åmli, Gjøvdal, Tovdal og Mykland som utgjorde Åmli kirkesogn. Funn av klesplagg er datert til slutten av 1700-tallet og første del av 1800-tallet.
Sørlandet hadde på den tiden nære handelsforbindelser med Europa. Brokade, damask, sølvbånd, silketørkle, flamske og engelske klede samt sølv var ting sjøfolkene tok med seg hjem.
Vi har lang erfaring med Aust-Agder bunaden og står for sømmen fra start til slutt, slik at du kan være trygg på kvaliteten.
Vi hjelper deg med å skape en del av din historie
En bunad er mer enn bare et klesplagg – det er en hyllest til tradisjoner, kultur og håndverk. Hver bunad settes sammen av ulike elementer som stoff og tilbehør, noe som gir rom for personlig valg og gjør bunaden unik for den som bærer den. Når du bærer bunaden, bærer du samtidig med deg en del av din historie.

Bred fangfold midt foran, 2-3 folder ut mot sidene. Tett rynking bak. Nederst kantet med rødt, så en bredere grønn kant, derpå en rød smal øverst. Dette kan variere. Smal, gul «flettesøm» mellom den grønne/røde kanten. Øverst på den røde kanten sys grønn «kjedekrok». Livet er kantet med en rullekant av stakkestoffet.
Den er kort (empirie), ca. 1 håndsbredde opp fra livet. Oppluten er kantet med vevde, mønstrede bånd langs utskjæringen. Ryggen er pyntet med sølvbånd. Oppluten er sydd fast i stakken.
Se mer om valg av opplut lenger nede på siden.
Understakken har folder og rynker som stakken. Før i tiden brukte man også denne til hverdags. Veiene var ofte ulente og sølete, og damene løftet opp utenpåstakken for å spare den. Derfor måtte understakken være pen slik at man slapp å skjemmes.
Til Åmlibunaden kan du velge flere type forkleer. Mest kjent er nok det hvite linforkleet med broderier, som finnes i ni ulike mønstre. Vi har i tillegg fått rekonstruert kattunforkleer i bomull med håndtrykk i pigmentfarger. Du kan også få forkle i ullmuselin og ulldamask.
Klikk her for å se vårt utvalg av forkler i nettbutikken.
Hvitt linforkle med broderier
Stormønstret ullmusselin (blå bunn)
Stormønstret ullmusselin (sort bunn)
Ulldamask med vevd bånd
Belte i ull vevd på grindvev med spenne.
Klikk her for å se vårt utvalg av belter.
Belte i ull vevd på grindvev.
Sølvbeltet kan være kistebelte (har fått navn fordi platen er buttet ned på alle fire sidene) eller stølebelte (støle er støpt og har sitt opphav i ordet støpul: gammelnorsk og betyr støpe). Beltet er hektet sammen midt foran med en spenne.
Stølebelte i sølv festet på klede.
Broderes med spelsaugarn. Skautet blir lagt i tresnipp oppe på hodet. Enden føres ned langs hodet og blir tredd gjennom en «helle» (løkke, ca. 12 cm) bak i nakken og så ført samme vei opp til hodet. Her knyttes en flat knute. Hvite eller røde frynser nederst. Hårbånd er et alternativ – vevd på grindvev.
Klikk her for å se vårt utvalg av skaut.
Hvit søm med lingarn på skulderstykkene, hals- og håndlinning. Hvitsømmen har navn som tagger, kjedekrok, valknuter og rukkekrok. Alle delene er rektangulære.
Det benyttes samme skjorte til dame- og herrebunaden.
Strømpene er strikket i ullgarn, rekker til kneet og holdes oppe av slengde sokke-bånd i flere farger. Damestrømpene er gjerne røde eller sorte. Blå strømper kan brukes sammen med kalemank opplut. Oklestrikk og krone danner mønster på damestrømpene. Leggene er vide, for før i tiden var det fint å ha kraftige legger.
Klikk her for å se strømper og strømpebånd i nettbutikken.
Hårbånd er vevd på grindvev. Det er smalere enn beltet og blir flettet før bruk.
Disse er gjerne lave, sorte med støpte spenner som det finnes flere typer av. Knappestøvel med høyt skaft er et annet alternativ. Vi forhandler sko fra Klaveness og Tyrihans.
Klikk her for å se vårt utvalg av bunadsko.
Finnes i to typer: Dølemo og Fiskevatn. De er like i snittet, men kantingen på ermene er forskjellige. Trøyen er tettsittende med smale armer. Folder midt bak. Liggende krave med grønn eller rød kanting. Trøyen lukkes foran med to sølvspenner. Ryggen har midtsøm og svingete sidesømmer. Armene og fremstykket har grønn kant med rød tittekant Broderte med kjedesting. 4 eller 5 blinde knappehull og 5 eller 6 knapper på hver side. 2 eller 3 knapper på armene.
Aust-Agder bunaden (Åmlibunaden) til dame er vakkert utsmykket med sølv, og en startpakke vil som regel bestå av halsknapp, mansjettknapper en rosesølje og en bolesølje, maljer og snøreband samt spenne til belte.
Klikk her for å se vårt utvalg av bunadsølv.
Silkeskjerf i flotte jacquard mønstre av den beste silke hører med, og brukes til både dame- og herrebunadene fra Aust-Agder.
Klikk her for å se vårt utvalg av silkeskjerf.
Oppskriften er et gammelt akersjal. Dette blir brukt til flere bunader. Strikkes i 2-tråds gammelserie eller Lammeull fra Rauma Garn.
Klikk her for å se strikkepakke og ferdigstikket sjal i nettbutikken.
Den klassiske damebunaden har hvitt brodert linforkle.
Damebunaden har også sølvbånd på ryggen. Her kan velges ulike bredder på bånd.
Nederst på stakken er det en kant i rødt og grønt ullstoff, som kan ha ulike utforminger. Kanten er dekorert med broderte kjedesting og kjedekrok. Det er også anledning til å velge broderi over stakkekanten for et ekstra detaljert uttrykk.
Nyhet fra Hasla:
Spennen stammer fra et gammelt Gjøvdalsbelte fra 1600-tallet, opprinnelig montert på kalveskinn. Stølene er inspirert av et belte fra Mykland, datert til senest 1700-tallet. Det røde skinnet er valgt for å harmonere med andre belter til Åmlibunaden, samtidig som det gir et alternativ til både Hillestad- og Eppelandsbelte.
Oppluten - finn din favoritt
Vi har et stort utvalg av oppluter. Oppluten til Aust-Agder bunaden er gjerne laget av brokade, silke eller andre staselige stoffer, og den er gjerne rikt dekorert med broderier og mønstre. Nedenfor sees eksempler på oppluter til bunader med sort eller blå stakk.
Oppluter
Fargene i bildene kan avvike noe fra virkeligheten på grunn av lysforhold og skjerminnstillinger. Vi anbefaler å se produktet i virkeligheten for å få et mest mulig korrekt inntrykk.


Slik tar du best vare på Åmlibunaden din
For å sikre at bunaden holder seg vakker i generasjoner, er det viktig med riktig stell og oppbevaring. Her er noen tips.
Arne & Carlos på besøk hos Rysstad Sylv
Vi har håndlaget bunadsølv fra Rysstad Sylv. Her kan du se Arne & Carlos besøk hos Rysstad Sylv på Sølvgarden i Setesdal.
Bestill time for måltaking til bunad på telefon 37 04 89 14 eller på e-post kundeservice@husflidstua.no.
Se vårt utvalg av belter, forkle, sjal, skaut, strømpebånd, strømper, bunadsko, bunadsølv, silkeskjerf m.m. til Aust-Agder bunaden i vår nettbutikk.